Opskriftssamling

Asie sild à la Vibeke
Berits krydderurtesild
Bondesild
Brittas Hvidløgssild
Brogede sild

Chili-Appelsin-sild
Citronsild Vinderopskrift fra julekonkurrencen 2003
Citronsild 2 Lars Sonne-Hansens julesild 2011
Claus Meyers Bondesild
Den gamle hørkræmmers sild
Månedsopskrift fra februar 2003
Dildsild
Estragonsild
Finn's Julesild Vinder af 2. præmie i julekonkurrencen 2003
Gravad Sild
Grillede Sennepssild

Hot Ingefærsild
Hvid Sildesalat
Julesild
Julies porresild
Karrysild med snaps
Kogte syltede sild
Månedsopskrift fra maj 2003
Københavnersild
Limesild
Madagascarsild
Madeirasild med crème fraîche
Marinerede sild

Marineret sild med enebær, æbler og forårsløg i karrydressing
Marinerede stegte sild
Pandesild fra Dragør - Egnsret
Månedsopskrift fra februar 2004
Porresild

Portvinssild

Påskesild i øl med kapers og rødløg

Påskesild med dild og æg
Rosmarinsild med tzatziki
Saltstegte sild Månedsopskrift fra September 2003,Vinderopskrift
Sennepssild
SildensDags karrysild
Sild i Aioli

Sild i bur
Sild i øllage Månedsopskrift fra august 2003, Vinderopskrift
Sherry sild
Månedsopskrift fra Juni 2003, Vinderopskrift
Sneøl-sild
Sol over Dragør

Sommersild
Stegte sild i rød sovs Vinder af 3. præmie i julekonkurrencen 2003
Stegte sild i skarp sovs
Månedsopskrift fra Juli 2003, Vinderopskrift
Sørens Sildesalat
Månedsopskrift fra april 2003
Tholanders Chillisild  Vandt 2. præmie ved Nordisk mesterskab i sild 2015
Webmasters Sennepssild
Øresund Sild Månedsopskrift fra marts 2008

 

Asie sild à la Vibeke

Ingredienser: 

2 glas gammeldags modnede marinerede sild

200 g mayonnaise
2½ dl piskefløde (pisket)

1 kop asier i tern
1 stort løg i tern
salt og peber

Rødløg i tern
Dild

Fremgangsmåde:

Pisk fløden til skum og vend forsigtigt sammen med mayonnaise.
Skær asier og løg i passende små tern og rør i dressingen.

Smag til med salt og peber.

Skær sildene ud i passende stykker.
Rør sildene i dressingen.


Lad gerne sildene stå et døgn inden de serveres pyntet med rødløg og dild på et stykke godt rugbrød.

 

Velkommen!

 

 

 

 

Tilbage

 

Berits krydderurtesild
Inspireret af Ida Davidsen

Ingredienser:  

3-4 faste marinerede sildefileter (gammeldags modnede).

2 dl. Creme fraîche 18%
2 spsk.
hakkede krydderurter fra haven (løvstikke, purløg, persille og basilikum)
2-3 rødløg
Salt og peber

Fremgangsmåde:

Del sildefileterne i passende stykker.
Rør creme fraîchen med de hakkede krydderurter, og smag til med salt og peber. Kom evt. lidt af sildelagen i.
Vend forsigtigt sildene i dressingen og stil skålen i køleskab i mindst en time
Server krydderurtesildene på hjemmebagt rugbrød med løgringe på toppen.

Velbekomme!

Tilbage

 

Bondesild

Gengivet med tilladelse fra Claus Meyer www.clausmeyer.dk

 

Ingredienser:  

2 rødløg
3 gulerødder
1 dl. koldpresset rapsolie
1 dl. æbleeddike
1 dl. rørsukker
1 dl. vand
4 laurbærblade
1 spsk. hele sorte peberkorn
1 spsk. enebær
1 spsk. korianderfrø
2 spsk. grov sennep
10 marinerede sildefileter af god kvalitet (gammeldags modnede).
1 stort bundt dild

 

Fremgangsmåde:

Pil løgene og skær dem i både.
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.
Kom løg og gulerødder i en gryde sammen med resten af ingredienserne undtagen dild og sildefileter.
Kog lagen op og tag den af varmen og lad lagen køle godt af.
Kom sildefileterne i et stort sylteglas og hæld den kolde lage over dem. Kom plukket dild med ned i glasset.
Luk glasset tæt, sæt det i køleskabet og lad bondesilden trække i minimum tre dage inden der spises af dem.

Server bondesilden på rugbrød og top med rå løg og evt. frisk dild.

Bondesild kan holde sig ca. 2-3 måneder uåbnet i køleskab, og ca. 20-25 dage når glasset er blevet åbnet.

Velbekomme!

Tilbage

 

Brittas Hvidløgssild

Ingredienser: 

2 glas gammeldags modnede marinerede sild

2½ dl. mayonnaise
2½ dl. creme fraîche
3 tynde porrer eller 6 forårsløg
Hvidløg
Salt og peber

Fremgangsmåde:

Skær sildene ud i passende stykker.
Skær porrer/forårsløg i tynde skiver
Rør ingredienserne til dressingen godt sammen.
Tilsæt presset/revet hvidløg efter smag, pas på hvis silden får lov at trække inden servering.
Lad gerne sildene stå et døgn inden de serveres pyntet med rødløg og dild på et godt rugbrød.

Velbekomme!

 


Tilbage

 

Brogede sild

Ingredienser:  

4 store marinerede sildefileter (gammeldags modnede)

200 g mayonnaise
1 dl. ymer
2 løg
1 bdt. radiser
1 grøn peber
2 spsk. persille
1 spsk. karse
2-4 hårdkogte æg
karry (efter smag)
2 spsk. sennep

Fremgangsmåde:

Dressingen røres sammen af mayonnaise, ymer, salt, hvid peber, karry og sennep.
Sildefileterne skæres i passende stykker.
Dilden klippes.
Persille, løg, grøn peber og radiser hakkes.
De hårdkogte æg deles i skiver.
Det hele lægges lagvis med dressingen i en skål et par timer før serveringen.

Velbekomme!

Tilbage

 

Chili-Appelsin-sild

Ingredienser:  

4 store marinerede sildefileter (gammeldags modnede)
Revet skal af 1 økologisk appelsin
2 tsk finthakket chili
2 spsk sukker
1 spsk lagereddike
1 dl neutral olie (raps- eller vindruekerneolie)
1 dl piskefløde

Fremgangsmåde:

Sukkeret røres ud i eddiken i en skål, og når det er opløst røres olie, revet appelsinskal
og fintsnittet chili i.
Fløden piske til til skum, og det hele røres forsigtigt sammen til en jævn sauce.
Silden afdryppes og skæres i passende bidder og vendes til sidst i saucen.
Lad silden trække natten over så den får smag.

Velbekomme!

Tilbage

 

Citronsild

Vinder opskrift i Akademiets Julekonkurrence 2003, indsendt af Jørgen E. Jensen.

Ingredienser

3-4 fileter af spegesild udvandes
2 små løg
2-3 tynde porrer/forårsløg
1 bundt dild

Marinade:

1½ dl. friskpresset citronsaft
1 dl. vand
1½ dl. sukker
1 laurbærblad
1 tsk. hvide peberkorn
1 tsk. hel allehånde
4 hele nelliker

Fremgangsmåde
Marinaden koges i 5 minutter, hvorefter den sies og afkøles helt. Spegesildene skæres i passende stykker. Løg og porrer/forårsløg skæres i tynde skiver.
Dilden skylles grundigt.
Sild, løg og dild lægges lagvis.
Den kolde lage hældes over, sørg for at den dækker sildene helt.
Stilles i køleskab i mindst 2 dage før de er spiseklare. 

Velbekomme!

Tilbage

 

Citron-sild

Forstander Lars Sonne-Hansen fra Suhrs Madakademiet har mange sildefavoritter.
Hans yndlingssild til julebordet er citronsild.
Opskriften er velegnet til både spegesild og marinerede sild, men smagen og konsistensen
bliver naturligvis lidt forskellig.

Ingredienser: 

3-4 udvandede fileterede spegesild fra danske farvande eller
3-4 store marinerede sildefileter (gammeldags modnede)
1 fintsnittet porre
1 lille bundt klippet dild

Lage:
2 dl citronsaft
1 dl vand
2 spsk. sukker
2 laurbærblade
1 let knust kardemommekapsel
sort peber

Fremgangsmåde:

Bring alle ingredienserne til lagen i kog, oglad den koge et par minutter. Smag eventuelt
til med mere citron eller sukker for at få den rigtige balance mellem surt og sødt.
Lad lagen trække, til den er kold.
Skær sildene i mindre stykker.
Læg sild, porre og dild lagvis i et rent, skoldet glas, og hæld den afkølede lage over.
Lad sildene trække mindst et døgn i køleskabet inden serveringen.
Holdbarheden er cirka 6-8 dage.

Bragt med tilladelse fra Lars Sonne-Hansen, Suhrs Madakademiet

God jul og Velbekomme!

 

 

Den franske koks Estragonsild

Ingredienser:  

600 gr. faste marinerede sildefileter (gammeldags modnede).

3 dl. Creme fraiche 9%
½ dl. mayonaisse
2 spsk. fransk sennep
1 fed hvidløg (presset)
2 spsk. hakket frisk estragon
1 dl. hakket persille

Fremgangsmåde:

Skær sildene ud i passende stykker.
Rør ingredienserne til dressingen godt sammen.
Vend forsigtigt sildene i dressingen og stil skålen i køleskab.
Lad gerne estragonsildene stå en times tid inden de serveres med rugbrød.

Bon Appétit - Velbekomme!

Tilbage

 

Den gamle hørkræmmers sild

Ingredienser
¼ l. eddike
 
ca. 250 g. sukker 
2 nelliker 
4 hele allehånde
10-12 udvandede spegesildefileter (gammeldagsmodnede sild, se under saltning og modning)
2 løg
 

Fremgangsmåde

Lagen koges af eddike og sukker tilsat krydderier til sukkeret er smeltet. Afkøles helt. Spegesild skæres i passende stykker. Løg skæres i tynde skiver. Sild og løg lægges lagvis. Slut med løg. 

Den kolde lage hældes over, sørg for at den dækker sildene helt. Stilles i køleskab i mindst 2 dage før de er spiseklare. 

Tilbage

 

Dildsild

Ingredienser:  

3-4 faste marinerede sildefileter (gammeldags modnede).
2 dl. Creme fraîche 18%
2 tsk. dijonsennep
1 stort bundt dild (4-5 spsk. hakket når det er hakket)
Saften af en
¼ citron.
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Si væden fra sildene og dup dem helt tørre med et stykke køkkenrulle.
Skær fileterne i lige store stykker.
Rør Creme fraîche, dijonsennep, hakket dild og citronsaft sammen og krydr godt med salt og peber.
Vend sildestykkerne i dressingen, og stil dem på køl i mindst 4 timer, gerne natten over.

Server på frisk rugbrød med et halvt, smilende æg på toppen.

Tilbage

 

Estragon sild

Som den blev præsenteret ved "Nordisk Mesterskab i Sild 2015" på Nyhavn Færgekro.


(klik for stort)

Opskriften vandt ingen præmier men fik ros for opskriften af både arrangører og de tilstedeværende publikummer, som fik mulighed for at smage.

Ingredienser: 

2 glas gammeldags modnede marinerede sild
2 dl. Skyr 0,2%
1 dl. Creme fraîche 38%
2 spsk. hakket frisk estragon
1 teske Dijonsennep
1 lille fed hvidløg (presset/revet)
Sildelage
Rødløg
Dild

Fremgangsmåde:

Skær sildene ud i passende stykker.
Rør ingredienserne til dressingen godt sammen.
Sildelagen tilføres forsigtigt til sidst, for at opnå en god konsistens.
Vend forsigtigt sildene i dressingen og stil skålen i køleskab.
Lad gerne estragonsildene stå et døgn inden de serveres pyntet med rødløg og dild på et godt rugbrød.

 

Holdbarhed er afhængigt af mælkeprodukternes friskhed 5-6 dage

Tilbage

 

 

Pandesild fra Dragør - Egnsret

I Danmarks Radios Egnsretkonkurrence 2004 vandt Anni Kjærsvold, Dragør, regionsfinalen i Københavns Radio. 


En gammel egnsret fra Dragør, må absolut være "Pandesild" gjort af de fede Dragør høstsild, og som en fisker fortalte, det rygtedes hurtigt i byen når der kom en ordentlig brask (toplast) sild ind, og så var det bare om at komme ned til havnen med aviser og poser, og kort tid efter bredte der sig en liflig duft af pandesild i hele den gamle by.

 


Pandesild fra Dragør


Andrea og Anni Kjærsvold kokkererer
for Københavns Radio

Fotos: Danmarks Radio



Ingredienser

8 hele udbenede sild uden hoved og hale
6 store danske æbler (gerne Elstar)
4 store løg (samme størrelse som æblerne)
2 bdt. frisk timian
Mel 
Salt
Ca. 25 gr. smør 
¼ kop eddike 
1 kop vand
Groft rugbrød

Fremgangsmåde

De rensede sild skæres i 3 cm. lange stykker og hvert stykke vendes i mel med lidt salt i.
Æblerne vaskes og kærnehus fjernes.
Løgene pilles.
Løg og æbler skæres i små terninger og blandes godt.
Smelt ca. 25 gr. smør i en dyb pande.
Anbring sildestykkerne på højkant og fordel æbler og løg mellem sildestykkerne.
Sæt i en lille klat smør på toppen af hvert sildestykke og drys med rigeligt frisk timian (gem lidt til serveringen.
Kom lidt vand ved (ca. 1 kop) og en smule eddike (ca. ¼ kop).
Læg et tætsluttende låg over og lad retten småsnurre i ca. 30 minutter på svag varme.
Når Pandesilden er færdig drysses resten af den friske timian - det pynter.
Serveres direkte fra panden med groft rugbrød til.

De gamle fiskere hævdede, at det ikke bare er æbler, løg og timian der giver retten den særlige smag, men at det er betinget af at det er de fede høstsild fanget i sundet ved Dragør.

Retten kan også tilberedes med ål, så det bliver til "Pandeål", men da fortalte den gamle fisker, at det skal være af de fede ålebasser, der fanges i høst i det stille lune vand, der ligger øst for Saltholm og kaldes "Sækken".

Velbekomme!

Tilbage

 

Fennikel-sild

Ingredienser:  

4 store kryddersildefileter (gammeldags modnede)
2 dl finthakket fennikeltop
100 g mayonnaise
1 dl creme fraîche 9 %
1 tsk. kapers
1½ spsk. eddike
Salt
Peber
Sukker

Fremgangsmåde:

Sildene skæres i småbidder og lægges i en skål lagvis med den finthakkede finnikeltop.
Mayonnaise, creme fraîche, kapers og eddike røres sammen og smages til med salt, peber og en lille smule sukker.
Det hele hældes over silden og trækker natten over.

Velbekomme!

Tilbage

 

Finn's Julesild 

Vinder af 2. præmie i Julekonkurrence 2003, indsendt af Finn H. Andersen

Ingredienser

5 saltesild eller 10 fileter
dild
2-3 løg
2-3 hele tørrede allehånde
1 spsk. sennepskorn
1 laurbærblad
1 spsk. hel sort peber
3 dl eddike
3 dl vand
1½ dl sukker (efter smag)

Fremgangsmåde

Fileter sildene og udvand dem derefter i et døgns tid.
Skær løgene i skiver og læg filet og løg i en skål, hak dild henover.
Kog en lage af
- allehånde
- sennepskorn
- peber
- eddike og
- vand

Lad lagen simre i 5 - 10 min - smag til med sukker og hæld straks lagen over sildene.

Tilbage

 

Gravad Sild

Ingredienser

500 gr. sildefileter (gammeldags modnede)
1 spsk. sukker
1 spsk. salt
½ tsk. friskkværnet hvid peber
2 spsk. frysetørret dild
1 bdt. frisk dild
1 dl. olie
2 spsk. dildeddike

Sennepsdressing

1 spsk. sød sennep
1 spsk. sur sennep
1-2 spsk. tørret dild
1 spsk. puddersukker
2-3 spsk. dildeddike
1 dl. olie

Fremgangsmåde

Se dem efter for ben og klip rygfinnerne af. 
Åbn sildene og læg halvdelen med skind siden nedad i et aflangt, halvdybt fad. 
Bland sukker, salt, tørret dild og drys det over sildene. 
Skyl den friske dild meget omhyggeligt og ryst den fri for vand, klip halvdelen over det første lag sild. 
Læg resten af sildefileterne over med skindsiden opad. Drys resten af den friske dild over. Bland olie og dildeddike og hæld det over sildene. 
Læg folie over og let pres på. Prik nogle huller i foliet så der kan komme luft til. 
Sæt omgående sildene i køleskabet og lad dem trække til næste dag. 
Tag af og til fadet ud og øs lagen over sildene.

Serveres på groft brød med sennepsdressing.

Tilbage

 

Grillede sennepssild

Ingredienser:  

4 stk. ferske sild
2 spsk. hvedemel
3 spsk. olivenolie
3 spsk. fransk sennep
30 g. rasp
60 g. smør
Salt og peber (friskkværnet)

Fremgangsmåde:

Rengør sildene og lav tre snit på hver side af fiskene. 
Bland mel, salt og peber og vend sildene i det. 
Pensl sildene med olie, læg dem på alufolie og grill på hver side i 2 - 3 minutter. 
Tag sildene af varmen og overstryg dem med sennep, fordel smørret over sildene og drys med rasp. 

Læg sildene tilbage på grillen - læg låg på - og lad dem stege på grillen i 8-10 minutter.

Har du ikke en kuglegrill, kan sildene gøres færdige i en forvarmet ovn i 5-8 miutter ved 240°.

Server med nye, kogte kartofler.

Velbekomme!

Tilbage

 

Hot Ingefærsild

Ingredienser:  

4 store marinerede sildefileter (gammeldags modnede)
1 grøn og 1 rød chili
2 skalotteløg
2 spsk. vindruekerneolie
1 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. frisk revet ingefær

Fremgangsmåde:

Skær chili og skalotteløg i tynde skiver, og sauter dem ved svag varme i olien i 5 minutter til de bliver klare.
Skær sildene i mindre stykker og læg den i en skål lagvis med chili og skalotteløg.
Bland sildelagen med hvidvinseddike og revet ingefær.
Hæld lagen over silden og lad den trække natten over

Velbekomme!

Tilbage

 

Hvid sildesalat

Ingredienser:

4 Sildefileter (gammeldags modnede)
2 syltede asier
3 store løg
1 dl. estragon-eddike
1 tsk. peber
1 tsk. sukker med top
2 dl piskefløde
12 kolde kartofler

Fremgangsmåde   

Asier og løg skæres i små terninger og sildene skæres i passende stykker og blandes med resten.
Det hele skal trække i mindst 2 timer.
Kartoflerne skæres i små terninger og blandes i lige før servering.

Velbekomme!

Tilbage

 

Julesild

Ingredienser:

2 gammeldagsmodnede sildefileter

Lage:
1 kop eddike
1 kop Vand
2 spsk. Sukker
1 Appelsin (usprøjtet)
1 Citron (usprøjtet)
1 Rødløg

Fremgangsmåde   

Sildene renses og vandes ud natten over.
Herefter skæres de i passende stykker.
Lagen blandes sammen med saften fra citronen og appelsinen.
Det gule lag af appelsin og citron skæres i tændstik tynde stykker og blandes i sammen med silden.
Der pyntes med skiver af rødløg.

Velbekomme!

Tilbage

 

Julies porresild

Opskriften på Porresild stammer fra Nils Højs mor - Julie Holm Riiber, gift Høj, som igen havde arvet den fra sin moder, Ingeborg Riiber, gift med købmand Julius Riiber, Riberhus, Rønne Alle, Dragør.

Ingredienser:  

7 – 8 stk. faste marinerede sildefileter.
2 stk. porrer - mellem størrelse.
2 stk. gulerødder – slanke/mellem størrelse.
2 dl. eddike
2 dl. sukker.
5 – 6 stk. hele sorte peberkorn.
Dild til pynt.

Fremgangsmåde:

Lagen koges op og afkøles.
Hvordan forholdet mellem eddike og sukker skal være, er individuelt. Den foreslåede mængde giver en dejlig sød porresild
Sildefileterne skæres i mundrette stykker og lægges i lagen
Porrer og gulerødder skæres i tynde skiver og lægges oven på fileterne.
Sorte peberkorn drysses over.

Vigtigt: Retten har bedst af at blive lavet dagen før og skal stå køligt.
Pyntes med dild umiddelbart før servering.

Man kan altid spise porresild, men de er specielt velegnede til julefrokosten.

Velbekomme!

Tilbage

 

Karrysild med snaps

Ingredienser
2 store kryddersildefileter
1 glas snaps
1 rødløg
1 bdt. dild
1 dl. Mayonnaise (100 g.)
1 dl. Crème frâiche 18%
1 spsk. sukker
1 spsk. karry

Tilberedning
Skær sildefileterne i ensartede stykker og læg dem i en skål, hæld snapsen over og lad dem trække i 15 min.
Mayonnaise og crème frâiche røres med melis og karry. Bland sildestykkerne og snapsen i lagen og kom det i en skål.
Lad sildene trække i nogle timer. Pyntes med rødløg i skiver og dildkvisten.

Tilbage

 

Kogte syltede sild

Ingredienser
5 sild
6 dl. vand
1 dl. eddike
1-2 løg
4-5 kviste timian
4-5 chili røde
20 peberkorn
4 nelliker hele
4 laurbærblade
salt

Fremgangsmåde

Sildene renses og hoved og hale fjernes. 
Lagen koges i 30 min. og sættes til afkøling. 
Læg derefter sildene i den afkølede lage og lad det småkoge i 30 min. ved 65-70 grader. 
Sildene skal så stå køligt i 2 døgn inden serveringen.

Velbekomme!

Tilbage

 

Københavnersild

Ingredienser:  

4 store gammeldags modnede marinerede sildefileter
1 – 1½ spsk. citronsaft
3 spsk. olie
½ spsk sennep
2 hårdkogte æg
1 lageragurk
1 løg
Dild til pynt

Fremgangsmåde:

Skær sildefileterne i brede stykker og læg dem i en serveringsskål.
Bland citronsaft, olie og sennep.
Hak æg, agurk og løg fint og fordel det hele over sildene.
Hæld marinaden over og lad sildene trække mindst en time i køleskabet inden serveringen
Pynt med rigeligt klippet dild.

Velbekomme!

Tilbage

 

Limesild

Ingredienser:

300 g Sildefileter (gammeldags modnede)
2 Løg
1 Porre
1 Bundt dild

Lage:
3 Lime frugter (usprøjtede)
1½ dl sukker
1 dl vand
2 laurbærblade
5 nelliker
5 allehånde
5 hvide peberkorn

Fremgangsmåde   

Riv skallen af den ene lime og pres derefter saften af dem alle tre.
Bland det med de øvrige ingredienser og giv lagen et 3-4 minutter langt opkog.
Smag til med lime eller sukker og køl af (afhængigt af din smag)
Skær løg og porre i ringe og læg dem lagvis med sildene og dilden i en høj skål.
Stil skålen koldt under pres og lad dem trække i mindst 1 døgn før de spises.

Velbekomme!

Tilbage

 

Madagascarsild

Ingredienser:  

4-5 faste krydderfileter
2 æbler
2 spsk. citronsaft
1 rødløg i ringe
3 dl ymer
2 spsk. grønne madagascar peber, drænet

Fremgangsmåde:

Skær sildefileterne i passende stykker.
Skær æblerne i både og vend dem i citronsaften.
Læg æblerne lagvis med sildesnitter og rødløg.
Rør ymeren med peberkornene samt lidt salt og smag til med lidt af citronsaften.
Hæld dressingen over sild, æbler og løg og lad det trække et par timer, gerne til næste dag.

Velbekomme!

Tilbage

 

Madeirasild med crème fraîche

Ingredienser
6 kryddersildefileter
1½ dl. eddike
100 g. sukker
3 spsk. olivenolie
1 glas madeira eller evt. portvin 
1 tsk. groft peber
½ ltr. crème frâiche 18%
2 bdt. hakket purløg
2 finthakkede rød peber
1 spsk. sød chilisauce.

Tilberedning
Marinaden røres sammen af olie, eddike, sukker, madeira eller portvin samt grov peber. Kryddersildene skæres i mindre stykker og lægges i marinaden.
Sildene skal trække i lagen mindst 1 døgn.
Crème fraîchen røres op med hakket purløg og hakket rød peber samt chilisaucen.


Tilbage

 

Marinerede sild

Ingredienser
1 kg gammeldags modnede sild (Se under modning og saltning)

Lage
5 dl. eddike 
5 dl. sukker
15 stk. hele nelliker
24 stk. hel allehånde
1 spsk. rød chili, tørret
2 stk. stjerneanis
2 stk. laurbærblade
1 spsk. sorte peberkorn
1 løg i skiver

Tilberedning

Sildefileterne skæres fra rygbenet. Bugben skæres fra. Skindet løsnet lidt i ryggen på sildefileterne og trækkes derefter af. Udvand sildefileterne et døgn i koldt vand.

Kog ingredienserne til lagen op. Køl det af og hæld den over fileterne og lad dem trække mindst 2 døgn. Sørg for at sildene er godt dækket af lagen.


Tilbage

 

Marineret sild med enebær, æbler og forårsløg i karrydressing

Ingredienser:  

8 marinerede sildefileter af gammeldags modnede sild
1 spsk. knuste enebær
1 bdt. forårsløg
2-3 æbler i tynde både
1 spsk. god honning - gerne akacie
1 spsk. grov sennep
1 tsk. karry
1½ dl. syrnet fløde 9 %
½ dl. vand
4 hårdkogte æg i både
kapers
karse

Fremgangsmåde:

Læg sildefileterne på en tallerken og drys dem med knust enebær og lad dem trække i et par timer. Rens forårsløgene, skær dem i skrå stykker på 2 cm og giv dem et kort opkog i saltet vand. Køl dem hurtigt af i koldt vand. Rør honning, sennep og karry sammen, tilsæt vand og vend den syrnede fløde i. Bland æblebåde og afdryppede forårsløg i dressingen og server salaten til de marinerede sild med kapers, hårdkogte æg og karse.

Velbekomme!

Tilbage

Marinerede stegte sild

Ingredienser
1 kg ferske sild
salt og peber
1 dl. Rugmel
3 spsk. smør eller margarine
2 rødløg
1 bdt. dild

Lage
3 dl. Eddike
3 dl. Melis
8 hele peberkorn

Tilberedning
Rens sildene, skyl dem i koldt vand og tør dem i køkkenrulle.
Vend sildene i rugmel tilsat salt og peber, steg dem i fedtstoffet.
Læg de stegte sild på et fad.
Bland marinaden og kog den op, lad den afkøle og hæld den over sildene.
Rødløgene skæres i ringe og lægges over sildene sammen med dildkviste.


Tilbage

 

Porresild

Ingredienser:

300 g marinerede sildefileter (Gammeldags modnede) 
1 stor porre
1 dl piskefløde
½ dl mayonnaise
skal af 1 stor lime
salt og peber

Fremgangsmåde:

Hæld lagen fra sildefileterne , del dem i passende stykker og kom dem i en skål. 
Skær porrerne i meget tynde skiver, og kom dem i skålen med sild og vend rundt. 
Pisk fløden til skum, og vend med mayonnaise og friskrevet limeskal. 
Smag til med lidt salt og peber.

Velbekomme!

Tilbage

 

Portvinssild

Ingredienser

4 kryddersildefileter
1 dl. tomatjuice

1 dl. portvin
3 spsk. olie
3 spsk. vineddike
¼ tsk. tørret timian
Sukker
Peber 
Løg og peberfrugter

Fremgangsmåde

Sildefileterne skæres i stykker.
Tomatjuice, portvin og olie piskes sammen. 
Sukkeret opløses i opvarmet vineddike, blandes i og tilsmages med peber og timian. 
Silden lægges i og bør trække i lagen mindst 4 timer, men gerne 1 døgn.
Silden skal opbevares i køleskabet.
Anrettes med rigeligt hakket løg og peberfrugter.

Tilbage

 

Påskesild i øl med kapers og rødløg

Ingredienser:  

300 g marinerede sildefileter (Gammeldags modnede) 
1 stk. fint hakket rødløg
2 spsk. kapers
2 spsk. creme fraîche
1 dl. almindelige Pilsner - din favorit.
1 tsk. eddike
salt og peber
Finthakket forårsløg og rødløg samt kapers til pynt.

Fremgangsmåde:

Tag sildefileterne op af lagen og lad dem dryppe af - skær dem i passende stykker og vend dem sammen med rødløg og kapers. 
Kom derefter creme fraîche, øl og eddike i. Smag til med salt og peber.
Lad silden hvile nogle timer før servering.
Før servering pyntes med finthakket forårsløg, rødløg og kapers - serveres med hjemmebagt rugbrød.

Velbekomme!

Tilbage

 

Påskesild med dild og æg

Ingredienser:  

1 stort glas gammeldags modnede sild
5 dl cremefraiche 18%
Peber i rigelig mængde
2-3 tsk. tørret dild
Evt. lidt mælk
3 afkølede hårdkogte æg.

Fremgangsmåde:

Rør cremefraiche med peber, dild, og evt. lidt mælk til en passende tykkelse.
Lad dressingen trække nogle timer, allerhelst til næste dag.

Lad sildene dryppe godt af, og skær dem i skrå snitter.

Hak to æg fint og anret med sild, og dressing.

Del det sidste æg i hvide og blomme.
Drys først den finthakkede æggehvide over sildeanretningen og slut af med et pulver af æggeblommen, der masses gennem en fintmasket sigte.

Velbekomme!

Tilbage

 

Rosmarinsild med tzatziki

Ingredienser:  

4 sildefileter
1 agurk
200 g græsk yoghurt 1%
1 fed hvidløg
4 kviste frisk rosmarin
lidt hvedemel
1 spsk. olivenolie

Fremgangsmåde:

Flæk agurken på langs. Fjern kernerne med en teske, og skær agurken i skiver. 
Rør græsk yoghurt med presset hvidløg. Smag dressingen til med salt og peber, og vend agurkerne i. 
Skyl sildefileterne, fjern rygfinnerne. 
Drys sildene indeni med salt og peber, og læg en kvist rosmarin indeni.  
Kom mel på en tallerken, og vend sildene i melet.
Varm olien på en slip let-pande, og steg sildene i ca. 3 min. på hver side.
Servér sildene med tzatziki og kogte kartofler og brød.

Tip: Tzatziki kan tilsættes 4 kviste finthakket mynte.

Velbekomme!

Tilbage

 

Saltstegte sild

Vinderopskriften fra August måned, indsendt af Finn H. Andersen, Greve

Ingredienser

10 saltsild
Rugmel
Smør eller svinefedt
Rugbrød
Stegte, bløde løg
Rødbeder
3 spsk. gule sennepsfrø
3 spsk. sorte sennepsfrø
Eddike
Puddersukker 
Salt.

Fremgangsmåde

10 saltsild udvandes i ca. 24 timer, hvorefter ben fjernes.
Sildene vendes i rugmel og steges i smør eller helst svinefedt, 5 - 10 min på hver side afhængig af størrelsen.

Serveres på rugbrød med bløde stegte løg, (hjemmelavede) rødbeder i tern og hjemmelavet sennep:
3 spsk. gul og 3 spsk. sorte sennepsfrø males i morter og udrøres med 6 spsk. vand og 6 spsk. eddike, smages til med mørkt puddersukker og 1 - 2 tsk. salt.
Man kan også erstatte sennepsfrøene med fiskemelssennep (ca. 75 -100 g).

Skulle man have lyst, kan sildene også serveres med sennepssovs:
½ l. sødmælk koges op og jævnes med 2 - 3 spsk. mel udrørt i 2 dl kold mælk. Sovsen skal være tyk. Smages til med sennep, salt og peber. Til sidst kommes en smørklat i.

Tilbage

 

Sennepssild
Ingredienser:  

2 Marinerede sild - gammeldags modnede
2 dl . Creme Fraiche
2 spsk. Sennep
1 æble 
1 rødløg
Reven muskat
s
ukker
salt
paprika
peber
purløg

Fremgangsmåde:

Læg den fintskåret sild i et fad med løg og æbler over. Rør creme fraiche med sennep og krydderierne der så hældes over silden.

Pynt med lidt purløg.

Velbekomme!

Tilbage

 

Sherrysild  

Vinderopskriften fra Maj måned, indsendt af Jørgen E. Jensen.

Ingredienser
4 krydderfileter
1½ dl. olie
6 spsk. sherry
6 spsk. vand
peber
skal af ½ citron
2 løg

Fremgangsmåde

Skær sildefileterne i 2 cm. brede snitter.
Rør olie, sherry og vand sammen.
Krydr med peber.
Skær citronskal i meget fine strimler (brug evt. et Juliennejern). 
Pil løget og skær det i tynde ringe.
Kom sildene i en skål og hæld marinaden over.
Fordel strimler af citronskal og løgringe over sildene.
Lad dem trække i lagen i ca. ½ døgn.


Tilbage

 

SildensDags Karrysild

Som den blev serveret til SildensDag 2013
og præsenteret til "Nordisk Mesterskab i Sild 2014" på Nyhavn Færgekro.

Vi vandt ingen præmier men fik ros for opskriften af både arrangører, dommere og de tilstedeværende publikummer, som fik mulighed for at smage vores sild.

Ingredienser

500 gr. marinerede sildefileter (gammeldags modnede) - drænet vægt
160 gr. mayonnaise
ca. 1 dl. af krydderlagen
10 gr. sukker
35 gr. Ostindisk Madras Karry (evt. fra Santa Maria) efter smag.
1½ spsk. Soya
Krydderlage fra silden
2 kogte æg i kvarter
Karse

Fremgangsmåde

Sildefileterne skæres i passende stykker.
Krydderlage røres i karry og sukker til en god jævning.
Soya  røres i mayonnaisen, hvorefter karry jævningen blandes i.
Konsistensen reguleres med mayonnaise for tykkere eller sildelage for tyndere konsistens.
Sildefileterne blandes i dressingen.
Lad sildene trække køligt i et døgn før servering.

Karrysilden pyntes med æg og karse.

Tilbage

 

Sild i Aioli (hvidløgscreme)

Den lette løsning:

Ingredienser:

500 g marinerede sild (Gammeldagsmodnede)
2 dl mayonnaise
1 dl creme fraîche
½ dl finthakket porre eller forårsløg
1-3 fed hvidløg (alt efter smag)
3 spsk. persille
1 tsk. estragon
salt og peber

Fremgangsmåde   

Rør mayonnaisen sammen med creme fraîche og tilsæt finthakket porre/forårsløg, presset eller knust hvidløg, persille, estragon.
Smag til med salt og peber.

Sildefileterne lægges i cremen og stilles koldt og tildækket 1 døgn før servering.

Den lidt tidskrævende løsning:

Ingredienser:

Du laver Aiolien fra bunden, til det skal du bruge:

1 spsk. franskbrødskrumme
2 spsk. citronsaft eller 1 spsk. hvidvinseddike
1-2 fed hvidløg (alt efter smag)
2 pasteuriserede æggeblommer
Olivenolie eller vindruekerneolie
Salt og peber
samt

500 g marinerede sild (Gammeldagsmodnede)
3 spsk. persille
1 tsk. estragon

Rør franskbrødskrumme, citronsaft/hvidvinseddike og knust hvidløg til en ensartet masse. Rør æggeblommer i. Pisk olien i (dråbevis i starten som til en mayonaise) derefter i en tynd stråle til cremen er blevet glat og blank. Cremen spædes op med koldt vand til en passende konsistens (ca. 3 spsk.). Aioli kan anvendes til mange andre ting, såsom Fondue og lam.

Derefter røres den finthakkede porre/forårsløg, persille og estragon i, og der smages til med salt og peber.

Sildefileterne lægges i cremen og stilles koldt og tildækket 1 døgn før servering.


Tilbage

 

Sild i bur
af Vibeke Bering


Klik for stort billede (251 kb)

Ingredienser:  

4 røgede sild
1 dl Heinz tomatketchup
1/2 dl. olie
1/2 dl. eddike
2-3 spsk. sukker
knapt 1/2 dl. sød fransk sennep

Fremgangsmåde:

De omhyggeligt pillede sild lægges i et fad.
De sammenpiskede ingredienser hældes over.
Det hele trækker i køleskab natten over.
Før servering pyntes i striber med hakket rå løg og klippet purløg.

Bestyrelsen gav ¶¶¶¶¶ - "Så kan alle spise røget sild!"

Velbekomme!

Tilbage

 

Sild i Øllage 

Vinderopskriften fra Juli måned, indsendt af Steen Andersen, Dragør.

Ingredienser

(4 personer)

8 sildefileter
1,5 dl letøl eller lys øl
4 spsk. mosteddike
lidt hel allehånde
5-10 sorte peberkorn
1 laurbærblad
lidt frisk timian
1/2 tsk. rå rørsukker
2-3 løg
en klat smør til stegning
salt
peber
25-50 g smør til saucen
en håndfuld bredbladet persille, grofthakket
olivenolie

Fremgangsmåde

Lav en lage af øl og eddike, der koges op sammen med krydderier og sukker. Lagen skal køle af. Løgene skæres i skiver, der steges i en smule smør, til de er gyldne. Sildefileterne lægges i en smurt bradepande, og lagen hældes over. Laurbær og timian lægges ved. Det hele varmes op, til det simrer ganske let. Tag bradepanden af blusset og læg låg på, så fisken dampes. Drys lidt salt og peber over løgene og varm dem op igen.

Når sildefileterne er møre, tages de op af bradepanden. Si lagen ned i en ren gryde og kog den ind til det halve. Hæld 1 spsk. lage over løgene og lad det koge ind.

Løgene lægges på et fad i en aflang bunke, og sildefileterne anrettes på skrå hen over løgene. Tag lagen af blusset og tilsæt smørret, der piskes eller blendes i - gerne med en stavblender. Tilsæt persillen og hæld saucen rundt langs kanten af fadet med sildefileter og løg. Dryp lidt olivenolie over sildefileterne. Retten serveres varm.


Tilbage

 

Sneøl-sild

Ingredienser:  

4 store faste marinerede sildefileter (gammeldags modnede)
1 porter
1 sneøl/julebryg
100 g brun farin
Hasselnøddeflager/mandelsplitter

Julekrydderier:

2-3 stjerneanis
1-2 tsk. kardemomme
3-5 stk. nelliker
1-2 kanelstænger

Fremgangsmåde:

Bring øllene i kog og tilsæt brun farin.
Smag evt. til med lidt balsamico, hvis det er for sødt.
Kog lagen nogle minutter med julekrydderierne, og lad den trække, til den er kold.
Sigt lagen.
Del sildefileterne i passende stykker.
Læg sildestykkerne i lagen med nødderne
.
Lad retten "trække" i minimum 24 timer.

Pynt med lidt dild inden servering

Holdbarhed: Hele julen, hvis de står køligt i et rent sylteglas.

God jul og Velbekomme!

 

Sol over Dragør

Når silden er fra Dragør Røgeri, ellers kendes retten som "Sol over Gudhjem"

Ingredienser:  

Pr. portion skal anvendes
1 nyrøget sild
1 æggeblomme
løgringe gerne af rødløg
1-2 radiser hakkede radiser
Fintklippet purløg
1 skive rugbrød
Smør efter lyst og behag

Fremgangsmåde:

Sildene skæres op i bugen, hovedet skæres af og de udbenes.
Udbeningen gøres bedst og sikrest ved at banke de røgede sild på den brede side af en kokkekniv, derefter lægges silden på “ryggen” med skindsiden nedad og forsigtigt fjernes ryg- og sideben, derefter vendes silden om “på maven” og skindet rulles forsigtigt af.

Den røgede sild lægges på brødet som er smurt efter behag, et par løgringe anbringes på midten og heri lægges en æggeblomme.

Drys solen fra Dragør med fintklippet purløg og læg en krans af hakket radise rundt om løgringene.

Server med et godt glas øl og evt. en snaps.

Velbekomme!

Tilbage

Sommersild

En let og hurtig opskrift i sommervarmen!

Ingredienser

500 g kryddersild eller marinerede sild (Gammeldagsmodnede)
1 kg nye kartofler
1 hakket løg
dild
4 skiver rugbrød

Fremgangsmåde 

Sildene anrettes på et fad med nye kartofler og pyntes med løg og dild.
Der serveres et par skiver godt rugbrød til.


Tilbage

 

Stegt sild i rød sovs

Vinder af 3. præmie i Julekonkurrence 2003, indsendt af Jytte Z. Madsen

Ingredienser

8-10 sildefileter (gerne hele)
Rugmel, fedtstof til stegning

Lage af:

1 dl olie
1½ dl tomatpure
3½ spsk. eddike
5 spsk. sukker
3 tsk. karry
½ spsk. sennep
hakket rå løg til pynt.

Fremgangsmåde

Sildefileterne vendes i rugmel og steges knasende sprøde.
Sovsen røres sammen af ovenstående ingredienser,
sildene afkøles og lægges ned i lagen (sovsen).
Pyntes før servering med løg, gerne rødløg.

Tilbage

 

Stegte sild i skarp sovs

Vinderopskriften fra Maj måned, indsendt af Steen Andersen, Dragør.

Ingredienser/fremgangsmåde

8 sild = 16 fileter vendes i rugmel og steges.

Sovs :
2 dl alm. ketchup
1 dl olivenolie
6 spsk. eddike
5 spsk. sukker
3 tsk. karry
2 tsk. sennepspulver
½ tsk. peber

Sovsen hældes over de afkølede sild. Sildene skal trække mindst 4 timer i sovsen inden de spises.

Der pyntes med rå løg og purløg.

Tilbage

 

Sørens Sildesalat

Ingredienser
3 kryddersildefileter 
50 gr. smør eller margarine
3 spsk. mel 
2 dl. rødbedeeddikelage
1 æggeblomme
1 spsk. olie
1 tsk. sennep
2 dl. suppe eller mælk
salt, peber
1 løg
8 pæne skiver syltede rødbeder
100-150 gr. kogt kød (gerne kalv)
1-2 æbler
1 syltet agurk
1 hårdkogt æggeblomme

Fremgangsmåde

Begynd med Salatsovsen. Smelt smørret/margarinen i en gryde, rør melet i og spæd op med rødbedeeddikelage og suppe/mælk. Lad det koge igennem
Tag den af varmen, rør æggeblomme og olie i og smag til med sennep, salt og peber. Hvis sovsen er for tyk spæddes op med rødbedelage.
Skær sildefileterne i små tern (1*1 cm) og bland dem i.
Hank løget meget fint. Skær kød, æbler og agurk i små tern bland det i.
Silden anrettes i en skål og pyntes med den hårdkogte æggeblomme, som er presset igennem en sigte.

Tilbage

 

Tholanders Chilisild

Vandt 2. præmie ved "Nordisk Mesterskab i Sild 2014" på Nyhavns Færgekro.


(klik for stort)

Ingredienser: 

2 glas gammeldags modnede marinerede sild

4 finthakket skalotteløg
5 flåede tomater 500 g

3 spsk. brun farin
6 spsk. hvid balsamicoeddike
2 chili
(styrke efter egen smag)

1 spsk. mangochutney

30 g. smør

Salt

 

Fremgangsmåde:

 

Løg og chili sauteres i klaret smør

De øvrige ingredienser kommes i og det hele koges let ind ca. 10 minutter, hvorefter det afkøles

 

Skær silden i passende bidder og læg den i tomatsaucen mindst 1 time.

 

Server med kapers, peberrod og creme fraiche 38 %.

 

 

Tilbage

 

Webmasters sennepssild

Ingredienser:  

4 stk. faste krydrede sildefileter (gammeldags modnede).
3 spsk. Creme fraiche 9%
1½ tsk. god, stærk fiskesennep
1 drys sukker
Dild til pynt.

Fremgangsmåde:

Creme fraichen blandes med fiskesennep efter smag og lidt sukker.
Kryddersildefileterne skæres i mundrette bidder og vendes i dressingen.
Stilles på køl i et par timer før servering.
Pyntes med dild umiddelbart før servering.

Velbekomme!

Tilbage

 
Senest opdateret 16. februar 2016 af Webmaster